hummus, recept

Tijdens een bijeenkomst nam iedereen iets te eten of te drinken mee. Ik maakte o.a. verse hummus. In plaats van mondeling uit te leggen hoe je dat doet, zet ik het recept op mijn blog, hoewel het natuurlijk geen sonnet is – maar soms moet je een uitzondering maken ūüėČ

Zo maak je hummus:

    Р200 gram gedroogde kikkererwten wassen, weken (koud 24 uur, of heet 1 uur) en gaarkoken (1 à 1/2 uur in gewone pan, of 20 á 30 minuten in snelkookpan onder druk; nieuwe oogst kortere kooktijd dan erwten van vorige jaren).

of gebruik de inhoud van een blikje gekookte kikkererwten.

De erwten ( evt. gedeeltelijk) afgieten en het kooknat bewaren in een apart pannetje.

Doe de erwten ergens in waar ze een beetje ruimte hebben, pan of schaal. Voeg nu toe:

    – 100 gram tahin (tahini), te koop bij Turkse winkel of natuurvoedingswinkel
    Рsap van 1 à 2 citroenen
    – 1 kopje kikkererwtenkookvocht
    – 3-6 teentjes knoflook uit de knijper, naar smaak
    – zout naar smaak
    – evt. peper of cayennepeper, snufje komijn, een paar lepels olijfolie, kan maar hoeft allemaal niet

Door elkaar roeren tot de tahin en het vocht goed gemengd zijn.

Pureren:
Maak er een puree van met behulp van de staafmixer, keukenmachine, roerzeef of vijzel (tip: staafmixer).
Voeg bij beetjes kookvocht toe zodat er een puree van de gewenste dikte ontstaat. Wil je hem gebruiken als dipsaus, dan maak je hem wat dunner dan wanneer je broodbeleg maakt. Warme erwten stijven bij het afkoelen nog wat op, dus daar kun je vast rekening mee houden.

Laten rusten:
In een schaaltje of doosje doen, helemaal af laten koelen en dan nog een paar uur of een nacht in de koelkast zetten. Klaar!

Serveren:
Om te serveren in een leuk schaaltje doen, bestrooien met paprikapoeder en garneren met peterselie, als je dat toevallig in huis hebt. Je kunt er ook nog een beetje olijfolie overheen druppelen.


Gebruiken:

Je heb nu een supergezond smeerseltje voor op brood. Natuurlijk past het prima bij pittabrood, maar het kan ook op stokbrood (zoals tijdens de meeting) rijstwafels (zoals tijdens de meeting), knäckebröd of roggebrood, op toastjes of beschuit, in snackcupjes en verzin het maar. Als je er een dipsaus van gemaakt hebt, kun je er driehoekjes pittabrood enz. enz. in dippen of stukjes groente: wortel, bleekselderij, blaadjes witlof e.d.

Houdbaarheid:
Een aantal dagen houdbaar in de koelkast – hoeveel dagen, hangt af van vocht- en zoutgehalte, dus dat kan ik zo niet zeggen. Laat zich ook goed invriezen in doosjes en is op die manier maanden houdbaar. Maar vers blijft het lekkerst, natuurlijk.

Eet smakelijk!

Advertenties

Een Reactie op “hummus, recept

  1. ja lekker! Ik doe zelf er geen knoflook in, ik ben altijd bang voor een slechte adem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s