Memoires schrijven

Natuurlijk kun je een lijstje maken: geboren dan en dan, daar en daar. Vader zus, moeder zo, broers en zussen zo en zo. School, beroep, getrouwd, kinderen, ziektes en andere problemen. Een soort super-CV. En dan maar schrijven. Maar krijg al die herinneringen maar eens te pakken …

Probeer het eens zo:

Zet een wekkertje op 10 minuten. Maak een nieuw document aan. Schrijf: ik herinner me. Stop niet met schrijven. Als er niet meteen een herinnering opkomt, herhaal je ‘ik herinner me’ totdat er een herinnering verschijnt. Als je die beschreven hebt en er komt niet vanzelf wat anders, begin je opnieuw met ‘ik herinner me’ net zolang totdat het wekkertje gaat.

Schrijf door, corrigeer niet, let niet op stijl, spelfouten, tikfouten, grammatica. Dat kun je allemaal later corrigeren. Je hoeft ook niet bij de opgekomen herinnering te blijven: associeer maar. De ene herinnering zal de andere oproepen.

Wees concreet: beschrijf kleuren, geuren, vormen, geluiden, tastsensaties. Noem dingen bij hun naam: was dat vogeltje een mus of een roodborstje? Je was gewond, ja, op welke manier dan? Er zat een schram op je knie, bloed vermengd met zand, en het brandde toen je moeder het afspoelde onder de koude kraan. En daarna deed ze er stekende bruine jodium op, uit een buikig flesje met in de dop een glazen pipet dat ze vulde door het rubber reservoirtje in te drukken terwijl ze het pipet in de vloeistof hield. De vulpen die je later kreeg, had ook zo’n vulsysteem. Daar moest je de pen in de inktpot houden terwijl je het rubber indrukte en langzaam losliet. Je vulpen, met gouden pen, kreeg je van tante Anneke, voor je tiende verjaardag.

Zo dus, ongeveer. Denk in dit stadium vooral nog niet aan je lezers. Wees authentiek. Als je bang was, was je bang. Als het pijn deed, deed het pijn. Als je ongelijk had, had je ongelijk. Schrijf het op. Later beslis je wat je in de uiteindelijke tekst zult opnemen en wat niet. Als je daar nu al over nadenkt, haal je het leven uit je tekst.

Op deze manier schrijf je geen kant en klare verhalen, maar verzamel je het materiaal waarmee je vervolgens ordelijk je memoires kunt schrijven. Als je ordelijk belangrijk vindt, tenminste.

Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s