Energiezuinig koken: snelkookpan

Naar aanleiding van dit bericht:

Tip voor energiezuinig koken: gebruik een snelkookpan

Voordelen:
– Veel levensmiddelen kook je in 1/2 tot 1/3 van de normale kooktijd, op een zeer laag pitje.
– Smaak en geur blijven beter bewaard dan in een gewone pan. Daardoor heb je ongeveer half zoveel zout en kruiden nodig.
– Minder damp in de keuken, minder etensgeuren in huis.
– Je kunt meerdere gerechten tegelijk koken in één pan, zonder dat ze elkaars kleur aannemen. Bijvoorbeeld bietjes en aardappels.

Nadelen:
– Niet voor alles geschikt. Wel: stoofvlees, groente, aardappels, stamppotten, gedroogde erwten en bonen. Niet: alles wat schuimt.
– Vraagt een aangepaste manier van koken, die je moet leren.
– Sommige mensen vinden het sissen vervelend. Moderne snelkookpannen sissen alleen bij het afstomen – maar je kunt er heel goed mee koken zonder afstomen. Ik zet het gas een paar minuten van tevoren uit en laat de pan vanzelf van druk af komen. Dan sist en stoomt er niets. En het scheelt ook nog een paar minuten gas. Bij mij gaat het vuur onder de aardappels uit als ze 5 minuten onder druk zijn geweest.

11 Reacties op “Energiezuinig koken: snelkookpan

 1. Dank je wel Denis Papin

  ze
  kookt
  tegenwoordig in een moderne snelkookpan

  het sissende ding is waarschijnlijk uitgevonden
  omdat vrouwen te lang in de keuken stonden

  ja,
  ook mannen
  kunnen goede ideeën hebben zo nu en dan

  Lenjef

 2. Tja, een snelkookpan heb ik niet, nooit gehad ook. Misschien toch het overdenken eens waard. Groet,

  • Dank je voor je reactie, N(euro)otje. Een snelkookpan kan zeker energiebesparend zijn. Maar niet iedereen wordt blij van zo’n ding. Qua sfeer is het zowat het tegenovergestelde van een petroliestel.

 3. Mijn schoonmoeder kookte altijd met de snelkookpan, maar de keren dat er iets mee misging, waren zo talrijk dat ik er niet eens over peins er eentje aan te schaffen. Zonde want op zich ben ik voor elke energiebesparing te porren.

  • Dank je voor je reactie, Mirjam. Met die ouderwetse pannen kon makkelijk wat misgaan, die waren niet goed beveiligd. Als het ventieltje verstopt raakte, had je de poppen aan het dansen. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moest je toch wel iets verkeerd doen. Te hoog vullen bijvoorbeeld, of er iets in koken dat schuimt.

   De nieuwere pannen zijn op meerdere plaatsen en op meerdere manieren beveiligd. Je kunt ze bijvoorbeeld niet openen tewijl ze onder druk zijn.

   Nog een voordeel van de nieuwere snelkookpannen is, dat je ze ook als gewone kookpan kunt gebruiken. Met de ouderwetse kan dat niet.

 4. Met uw welnemen hebben we de tip en voordelen van de snelkookpan overgenomen op http://betaalbaareten.wordpress.com/2012/12/29/tip-voor-energiezuinig-koken-gebruik-een-snelkookpan/
  Natuurlijk hebben we ordentelijk een bronvermelding met link naar deze blog opgenomen.

  • Leuk, Dixit Quote. Mooie site, interessante artikelen.

   Terug naar de snelkookpannen:

   Dit is eigenlijk een poëzieblog, dus ik houd me een beetje in met de kookartikeltjes, hier. Ik ben dol op snelkookpannen, heb er wel drie. Natuurlijk besparen ze energie, maar mij gaat het meer om de betere smaak en kwaliteit van het eten. Er zijn veel modellen te koop. Je gebruikt ze anders dan gewone pannen. Merkwaardig genoeg is er op het internet maar heel weinig informatie over te vinden. Ik denk dat er veel mensen zijn die zo’n ding kopen en het vervolgens niet gebruiken, omdat ze niet weten hoe. Ik zal er nog wel eens iets over schrijven.

   Peulvruchten kook je inderdaad energiezuinig in de snelkookpan. Er bestaat nog een andere zuinige methode, namelijk, de hooikist. Je weekt je bonen zo lang als nodig is, meestal 8 uur, kookt ze dan minstens 1/6 van de kooktijd en doet ze vervolgens in een ‘hooikist’. Bij gebrek aan hooi, kun je een thermoskan nemen, dat werkt uitstekend. De kan moet minstens 3/4 vol zitten. Nu ongeveer 8 uur wachten en dan zijn je bonen klaar. Dus je zet ze bijvoorbeeld ’s avonds in de week, de volgende morgen kook je ze een kwartiertje, dan doe je ze over in de thermoskan, en als je thuis komt van je werk, zijn ze klaar en warm.

   Als je het leuk vindt, kan ik dit ook wel even uitwerken voor je site.

 5. Pingback: Tip voor energiezuinig koken: gebruik een snelkookpan « elke dag gezond voor een kleine prijs

 6. Pingback: Wat te doen met kikkererwten « elke dag gezond voor een kleine prijs

 7. Pingback: Energiebesparingen « elke dag gezond voor een kleine prijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s