Wat is verbaal geweld?

Nieuwsberichtje: veel mensen die in de psychiatrie werken, hebben te maken met verbaal geweld van cliënten. Ze komen daardoor thuis te zitten.

Het klonk logisch. Toch verbaasde het me. Als je niet tegen verbaal geweld kunt, waarom kies je dan voor de psychiatrie?

De gedachte aan dit berichtje bleef terugkomen. Wat zouden ze eigenlijk bedoelen met verbaal geweld? Is dat schelden en schreeuwen, vloeken en grove bedreigingen uiten? Of is het al verbaal geweld als iemand iets normaals zegt, maar met een geïrriteerde ondertoon in zijn stem?

Is verbaal geweld alles wat er met woorden gebeurt, waar iemand anders bang van wordt?

Bij de dodenherdenking op de Dam gaf iemand een schreeuw. Mensen werden bang en daardoor gebeurden er ongelukken. Was die schreeuw dan verbaal geweld?

En al die andere jaren dan, toen er ook wel eens iemand schreeuwde tijdens de dodenherdenking, maar toen mensen er nog niet bang van werden? Was zo’n zelfde schreeuw toen geen verbaal geweld? En nu wel?

Verbaal geweld is dan dus niet wat je zegt, maar hoe het wordt opgevat.

Ik vind dat ingewikkeld. Iemand is fobisch en ik weet dat niet. Ik ben helemaal niet van plan om hem bang te maken. Maar per ongeluk zeg ik iets dat bij hem een angstreactie opwekt. Was wat ik zei, daarom verbaal geweld?

En waarom komt dit berichtje eigenlijk in het nieuws? Is het soms de bedoeling om psychiatrisch patiënten voortaan sneller en zwaarder te drogeren? Wie heeft daar belang bij?

Bij het minste of geringste een psychiatrische diagnose stellen en dan medicijnen voorschrijven zodra er iemand bang wordt?

En/of is het de bedoeling dat psychiatrisch verpleegkundigen voortaan angstremmers slikken?

Het kan allemaal. Maar moeten we dit willen?

Een Reactie op “Wat is verbaal geweld?

  1. Je wist vroeger niet dat wanneer je in de hulpverlening inging dat je wel met verbaal geweld te maken krijgt. Verbaal geweld is: Als je me niet snel helpt dan keel ik je. Of… met de vreselijkste ziektes en daarbij hoer gebruiken toewensen. Verbaal geweld is iemand anders bedreigen met woorden. Zoals bv ambulance personeel tegenwoordig ook zo vaak bedreigt wordt met woorden. Daar kies je niet voor wanneer je er gaat werken. Maar ws is het tegenwoordig zo dat wanneer men het vak kiest je gewaarschuwd wordt voor verbaal geweld. het is een agressieve manier van woorden gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s