Wat te doen tegen verbaal geweld?


Er zijn twee soorten verbaal geweld. De eerste is schreeuwen, schelden, grove bedreigingen uiten. Dit is duidelijk. Stemmen klinken harder dan normaal. Je hoort scheldwoorden. Bij deze vorm van verbaal geweld kun je misschien het best een ommetje gaan maken: dit kan uitlopen op lichamelijk geweld. Is een ommetje maken niet mogelijk? Dan kun je proberen om de schreeuwer te kalmeren. Voor je eigen veiligheid. Hier bestaan technieken voor.

Ingewikkelder is het met die andere vorm van verbaal geweld. Hier is een aardig lijstje: http://www.horenzienenpraten.be/watisverbaalgeweld.htm. Wanneer is er sprake van verbaal geweld? Het is lastig om er de vinger op te leggen. Moeten we nu voortaan iedere onaangenaamheid in de communicatie tussen mensen, als geweld beschouwen? Is dat mogelijk? Is dat wenselijk?

Wat je zou kunnen proberen, is zelf geweldloos communiceren. De meesten van ons hebben dat niet thuis geleerd. Geen probleem: er bestaan boeken, cursussen, oefengroepen. Een bekend boek over dit onderwerp is Geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg. Er zijn een heleboel filmpjes over op YouTube, bijvoorbeeld


De meeste van deze filmpjes zijn helaas wel in het Engels.

Hoop dat iemand hier iets aan heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s